“Ulusal Hematoloji Kongresinin 50. Yıl Anısına”
Değerli Meslektaşlarımız,
Hematoloji camiamızda kıdem almış büyüklerimizin bilimsel kişilikleri, yaşam biçimleri, buluşları ve dünya kanbilimine katkıları hep merak konusu olmuştur. Geleceğini planlayan genç meslektaşlarımızın, kıdemli üyeleri tanıması ve olanaklı ise yüz yüze görüşebilmesini sağlayarak, rol model yaratma çabalarının çok değerli olduğunu düşünenlerdeniz. Neden böyle düşünüyoruz sizinle paylaşmak istediğimiz için bu kısa önsöz yazısını kaleme alıyoruz.
Şeref İnceman, Orhan Ulutin, Muzaffer Aksoy, Mustafa Karaca, Yücel Tangün, Ayhan O. Çavdar, Ayten Arcasoy, Çiğdem Altay ve camiamızda ismini büyük harflerle yazdırmış diğer büyüklerimizin bize bıraktığını düşündüğümüz altın mirası sizinle paylaşmak istiyoruz. Batı dünyasıdaki çalışmaları hayranlıkla izleme ve bu çalışmaları yapan bilim insanlarını örnek alma, tüm bilim dünyamızda ve özellikle de kanbilimciler arasında oldukça yaygındır. Bu hastalık öyle bir aşamaya gelmiştir ki, bizden olan araştırmalar ve bilim insanlarımız hiç mi hiç kıymet gör(e)memektedir. Akademik geleceğini planlayan genç bilim insanları için bir önder bulma her zaman sorun olmuştur. Bu sorunun aslında bilimsel cahilliğimizden, araştırıcılarımızı bilimsel ve sosyal açıdan tanımamamızdan veya itibar göstermemizden kaynaklanmaktadır. Bilimsel çalışmayı yaşam biçimi haline getirmiş önderlerimiz de var mıdır? Bu soruya bizim yanıtımız “kuşkusuz evet”tir. Peki, bu kişileri yeterince tanıyor muyuz? İşte bu soruya yanıtımız “biraz kuşkuluyuz” şeklindedir. Bu değerli bilim insanlarımızı tanımamız gerekliliği bize bırakılmış bir ödev gibi algılanmalıdır. Ürettiğimiz bilimsel verilerimize, bilim insanlarımıza güvenmemiz ve bilim dünyasında memleketinize sahip çıkmanın yolu bu yolda emek vermiş insanlarımızı tanımaktan geçer. “Yabancılar sizin yaptıklarınızı sahiplenmezler, siz camianızda yapılan çalışmalara atıf yapın ki sahip çıktığınız anlaşılsın” diyen hocalarımızı bir kez daha yad etmek isteriz.
Bu kitapçığı oluşturma öyküsünün fikir babası ülkemizin çok değerli rol modellerinden Sayın Dr. Nejat Hoca’ydı. Derneğimizin 50. kuruluş yılı kutlamaları çerçevesinde daha önceden bültenlerimizde yayımlanan “Kıdemlilerimizi Tanıyalım” söyleşilerini toparlayalım diye teklif etmişti. Çok güzel bir düşünce diyerek, Nejat Hoca ile birlikte editörlük yapmış ve “Kanbilimciler ile Söyleşiler-1” adı ile yayımlamıştık. 2024 yılı ise “Ulusal Hematoloji Kongresi”nin 50. yılı olması nedeniyle ikincisini yapma isteği ise Dr. Ahmet Muzaffer Demir’den gelmişti. Hem Dr. Nejat Akar, hem Türk Hematoloji Derneği Başkanı Dr. M. Cem Ar ve hem de söyleşi yapan kıdemli üyelerimiz teklifimizi kabul edince, bu kitap vücuda geldi. Kitapçığın hacmi ve teknik nedenlerle ikinci kitapçıkta yer alamayan kıdemli üyelerimizin alınganlık göstermemelerini umuyorum. Bu uygulamayı her yıl yapma kararı aldığımızı bildirmek isterim. Kitapçığın yayınlanmasında destek veren değerli Dr. M. Cem Ar’a, Türk Hematoloji Dernek çalışanlarına ve en önemlisi ise camiaya emek ve destek veren değerli kıdemli üyelerimize çok teşekkür ediyoruz.
Akademik geleceğini planlayan arkadaşlarımız, bu kanbilim koşusunun asla bitiş noktası olmayan bir maraton koşusu olduğunu unutmamalılar. Bu kitapçığın rol model bulma aşamasında olan arkadaşlarımıza ve camiamıza yol göstericisi olma dileği ile saygılar sunarız.
Dr. Ahmet Muzaffer Demir, Dr. Nejat Akar
ÖNSÖZ
Ahmet Muzaffer Demir, Nejat Akar
Muhlis Cem Ar
BİR AVUÇ KANBİLİMCİYE SAYGI İLE
KANBİLİMCİLER İLE SÖYLEŞİLER-2
Ali Zahit Bolaman
Adalet Meral Güneş
Aytemiz Gürgey
Burhan Ferhanoğlu
Can Boğa
Duran Canatan
Fahir Özkalemkaş
Gülsüm Özet
Hakan Özdoğu
Hale Ören
Hamdi Akan
İbrahim C. Haznedaroğlu
Kaan Kavaklı
Levent Ündar
Mehmet Ertem
Mehmet Sönmez
Meliha Nalçacı
Meral Beksaç
Mustafa Çetin
Osman İlhan
Özcan Bör
Rauf Haznedar
Rejin (Akyüz) Kebudi
Sabri Kemahlı
Savaş Kansoy
Seçkin Çağırgan
Tiraje Celkan
Türkiz Gürsel
Yeşim Aydınok