Türk Hematoloji Derneği ve Tıbbi Genetik Derneğinin Kıymetli Üyeleri,
Hematolojik hastalıkların tanı, takip ve tedavilerinin yönetiminde genetik ve moleküler belirteçlerin önemi her geçen gün daha da artmakta ve söz konusu belirteçlerin tayini teknolojik gelişmeler sayesinde hasta takibinin vazgeçilmez bir parçası haline gelmektedir. Günümüzde hastalıklar moleküler bozukluklara göre sınıflanmakta; prognozları belirlenmekte ve tedavi açısından değerlendirilmektedir.
Katlanarak artan bilgi, hızla değişen sınıflamalar ve geliştirilen hedefe yönelik yeni tedaviler arasında sıkışan klinisyenlerin akılcı kararlar alabilmesi ve uygulayabilmesi için mevcut bilimsel kanıtlar çerçevesinde oluşturulmuş algoritmalar ve rehberler büyük önem taşımaktadır.
Türk Hematoloji Derneği Moleküler Hematoloji ve Sitogenetik Bilimsel Alt Komitesi Başkanlığını yürüten Prof. Dr. Beyhan Durak Aras önderliğinde Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı’nın kıymetli Öğretim Üyeleri tarafından kaleme alınan ve genetikçi gözünden hematolojik kanserlerde güncel moleküler tanı algoritmaları sunan elinizde tuttuğunuz bu rehber aynı zamanda hematoloji alanının multidisipliner çalışma özelliğini de ortaya çıkaran örnek bir çalışma. Türk Hematoloji Derneği ve Tıbbi Genetik Derneği tarafından desteklenen bu eserin konu ile ilgilenen tüm hekim ve araştırmacılara yol gösterici olacağına inanıyorum.
Katkı sunan herkese teşekkür ederim.
Prof. Dr. Muhlis Cem Ar
Türk Hematoloji Derneği Başkanı
I. Bölüm
Kronik Miyeloid Lösemi
II. Bölüm
Myeloproliferatif Neoplaziler
III. Bölüm
Mielodisplastik Neoplaziler
IV. Bölüm
Mielodisplastik/Myeloproliferatif Neoplaziler
V. Bölüm
Akut Miyeloid Lösemi
VI. Bölüm
Kronik Lenfositik Lösemi
VII. Bölüm
Akut Lenfoblastik Lösemi
VIII. Bölüm
Multipl Myeloma
IX. Bölüm
Hematolojik Malignitelede Yeni Nesil Dizi Analizlerinin Kullanımı