Çocuklarda tromboz yönetimi, erişkinlerden farklı ve bu döneme özgü birçok zorluk taşır. Gelişimsel hemostaza bağlı fizyolojik değişiklikler tromboz epidemiyolojisini ve patofizyolojisini etkileyen önemli bir etmendir. Bu değişim antikoagülanların farmakokinetiğinde önceden tahmin edilemeyen etkilere yol açtığı gibi, istenen terapötik düzeylere ulaşılmasında da güçlüklere neden olabilir. Tüm bu farklılıklar antikoagülan tedavilere ait erişkinlerden elde edilmiş bilgilerin çocukluk çağına tam olarak yansımasını kısıtlar. Bir başka güçlük ise yenidoğan ve çocukluk çağı trombozlarında kanıta dayalı verilerin oldukça yetersiz olmasıdır. Bu nedenle sahadaki hekimlerin tanı ve tedavi yaklaşımında deneyimli uzman grupların oluşturduğu uzlaşı kılavuzları büyük önem taşımaktadır.
Bu kitaptaki bilgiler yayınlandığı tarihteki güncel tıp literatürüne göre hazırlanmıştır. Unutmamak gerekir ki, tıp alanında tanı ve tedavi önerileri sürekli güncellenmektedir. Bu nedenle kitabımıza başvuran hekimler güncel tanı ve tedavi yaklaşımlarını da mutlaka araştırmalı, ilaç prospektüslerinde yer alan bilgileri (doz önerileri, uyarılar, kontrendikasyonlar vb.) dikkate almalı, her hasta için bireysel tanı ve tedavi yaklaşımı uygulamalıdır.
Bu kitabın tüm hakları saklıdır, hiçbir bölümü yazılı izin alınmaksızın çoğaltılamaz, elektronik ortamda saklanamaz, elektronik ve fotoğrafik olarak kopyalanamaz ve herhangi bir şekilde yayınlanamaz. Bu kitabı hazırlayan öğretim üyelerinin de bu kitabın hazırlanması ile ilgili olarak firmalarla çıkar çatışması yoktur.
Saygılarımızla,
Editör
Prof. Dr. Namık Yaşar Özbek
Editör
Prof. Dr. Ayşegül Ünüvar
Çocukluk Çağında Tromboz - Genel Bilgiler
Standart ve Düşük Moleküler Ağırlıklı Heparin
K Vitamini Antagonistleri
Doğrudan Etkili Oral Antikoagülanlar
Çocuklarda Antİ-Platelet Tedavi
Trombolitik Tedavi ve Mekanik Yaklaşımlar
Protein C ve Antitrombin Eksikliğinde Tedavi
Antikoagülanların Değiştirilme Prensipleri