Beslenme, bireyin büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşam kalitesini sürdürmesi için gerekli olan besin öğelerini yeterli ve dengeli miktarlarda alıp vücudunda kullanmasıdır. Bu besin öğeleri vücudun gereksinmesi düzeyinde alınamazsa yeterli enerji oluşamadığı ve vücut dokuları uygun şekilde yapılamadığından yetersiz beslenme durumu oluşur. Nutrisyonel anemiler dünyada milyonlarca insanı etkileyen en sık görülen hastalıklardır. Eritropoezde önemli rol oynayan demir, vitamin B12, folik asit, çinko ve bakır gibi mikrobesinlerin eksikliğine bağlı gelişir. Çocukluk yaş grubunda nutrisyonel anemiler tedavi edilmediği takdirde psikomotor gelişim ve zihinsel fonksiyonları olumsuz etkilemektedir. Besin temelli yaklaşımlar, nutrisyonel anemilerin önlenmesinde en etkili ve kalıcı müdahalelerdir. Eğitim, ekonomik ve sosyokültürel nedenlerle bozuk beslenme alışkanlıkları nutrisyonel anemi sıklığının artması demektir. Konunun gündemde tutulması için çalısmalar yürütülmeli, dengeli beslenmenin önemi vurgulanmalı, ülke genelinde önlemler alınmalıdır.
Ulu Önder Atatürk bir konuşmasında çok yemek yenmesini tasarrufa aykırı bulduğunu ve sağlığa zararlı olduğunu söylemiş ve bozuk beslenmenin düzeltilmesi gerektiğini dile getirmiştir. Bizde, Türk Pediatrik Hematoloji Derneği’nin kuruluşunun 25. yılında; bilimin ışığında, çocuklarımıza parlak bir gelecek için çalışmaya devam ederek güzel bir kitap hazırladık. Bu alanda genç hematologlara bakış derinliği kazandırabilmek için özellikli olgular paylaşılarak tecrübeler iletilmeye çalışıldı. Bu kitapta, yurdumuzun dört bir yanındaki merkezlerden gelen nutrisyonel anemi olgularını sunarken, güncel notlarla son literatürü özetlemeye çalıştık.
Ön ve arka kapak ile bölüm arasında kullanılan resimleri ‘Olgularla Nutrisyonel Anemilere Güncel Yaklaşım’ Kitabı için özel olarak tasarlayıp çizen Prof. Dr. Semra Doğru Abbasoğlu’na karşılıksız emekleri için çok teşekkür ederiz.
Türk Pediatrik Hematoloji Derneği
Nutrisyonel Anemiler Çalışma Grubu
Prof. Dr. Meryem ALBAYRAK
Prof. Dr. Saadet AKARSU
Doç. Dr. Emine TÜRKKAN
Uzm. Dr. Burçak KURUCU
BÖLÜM 1
Demir
BÖLÜM 2
Vitamin B12
BÖLÜM 3
Folik Asit (B9 Vitamini)
BÖLÜM 4
Diğer Mikrobesinler