Türk Hematoloji Derneği’nin Değerli Üyeleri,
1818 yılında James Blundell tarafından ilk kan transfüzyonunun gerçekleştirilmesini takip eden 200 yılı aşkın sürede meydana gelen bilimsel ve teknolojik ilerlemeler sayesinde kan ve kan ürünlerinin transfüzyonu günümüzde tıbbın hemen her alanında önemli/vazgeçilmez bir tedavi seçeneği haline gelmiştir. Ülkemizde ilk transfüzyon çalışmaları 1921 yılında Prof. Dr. Burhanettin Toker tarafından başlanmış ve ilk başarılı transfüzyon 1938 yılında yine kendisi tarafından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Hastanesi’nde gerçekleştirilmiştir.
Doğası gereği Kanbilim, kan ve kan ürünlerinin en fazla kullanıldığı alanlardan biridir. O nedenle Hematologlar gerek günlük pratiklerinde gerekse konsültan olarak transfüzyon tıbbi ile ilgili birçok soruya yanıt bulmak durumunda kalmaktadır. Bu bağlamda, Türk Hematoloji Derneği tarafından hazırlanan “Transfüzyon Tıbbı ve Kan Bankacılığı Ulusal Tanı ve Tedavi Kılavuzu 2. sürümünün klinisyenler açısından önemli bir bilgi kaynağı olacağı düşüncesindeyim.
Kılavuzun ikinci sürümünün hazırlanmasında yoğun emekleri ve ayırdıkları zaman için Transfüzyon Tıbbı-Kan Bankacılığı ve Hemaferez Bilimsel Alt Komitesi Başkanı Doç. Dr. Neslihan Andıç ve sekreterlerine teşekkürlerimi sunarım. Ülkemizde eşsiz bir eser olan bu kılavuzun tüm okurlara yararlı olması dileklerimle saygılarımı sunarım.
Prof. Dr. Muhlis Cem Ar
Türk Hematoloji Derneği Başkanı
I. Bölüm
1. Kan ve Kan Bileşenlerinin Özellikleri, Saklama Koşulları ve Özel İşlemler
II. Bölüm
2. Kan Grupları: ABO Kan Grubu, Rh Kan Grubu, Klinik Önemi Olan Diğer Kan Grubu Antijenleri
III. Bölüm
3. Transfüzyon Öncesi Uygunluk Testleri ve Serolojik Testler
IV. Bölüm
4. Uygunluk Testlerinde Karşılaşılabilecek Sorunlar ve Çözümleri
V. Bölüm
5. ABO RhD Uyumsuz Transfüzyon
VI. Bölüm
6. Kan ve Kan Bileşenlerinin Transfüzyonu Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
VII. Bölüm
7. Yenidoğanın Hemolitik Hastalığında Transfüzyon
VIII. Bölüm
8. Trombosit Refrakterliği ve Çözüm Önerileri
IX. Bölüm
9. Transfüzyon Reaksiyonlarına Yaklaşım